phone+31(0)46 - 26 00 113
mailinfo@zorggroep-beek.nl

Verpleeghuis: Wat te kiezen, regulier of gescheiden wonen met professionele zorg?

24 januari 2024

Voor ouderen en hun families kan het een uitdaging zijn om een weloverwogen keuze te maken voor een langdurige opname in de ouderenzorg. Vaak moet er snel gehandeld worden omdat thuisblijven soms geen optie meer is. Het vinden van duidelijke en toegankelijke informatie over wonen met zorg is lastig, en dan zijn krijg je ook nog te maken met al die verwarrende afkortingen. Geen wonder dat velen dan maar de weg naar het plaatselijke reguliere verpleeghuis inslaan, terwijl er nog veel meer mogelijkheden zijn.

Er zijn namelijk belangrijke verschillen als het gaat om wonen in een regulier verpleeghuis of een woon–zorg locatie waar wonen en zorg apart ingericht zijn. Dan is het zinvol om deze te begrijpen.

Woon–zorg locaties hebben helaas vaak het imago duur en exclusief te zijn. Wat veel mensen niet weten, is dat dit niet per se het geval hoeft te zijn. Er zijn in principe twee componenten als je naar een verpleeghuis gaat, wonen en de zorg.
Zorg wordt in Nederland bekostigd vanuit de Wet Langdurige Zorg, WLZ. Voor WLZ zorg wordt door de overheid een eigen bijdrage in rekening gebracht aan elke cliënt. Deze eigen bijdrage is afhankelijk van o.a. inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssituatie. Voor zorg gelden er twee eigen bijdrage berekeningen. Woon je in een woon - zorg locatie dan is er een lagere eigen bijdrage (staffel) van toepassing terwijl er in een regulier verpleeghuis een hogere eigen bijdrage (staffel) van toepassing is. In 2024 varieert de eigen bijdrage voor woon-zorg tussen €200 en €1.052 per maand, terwijl de eigen bijdrage voor zorg in een regulier verpleeghuis kan oplopen tot €2.887 per maand. Dit betekent een verschil van ongeveer €1.800 per maand in het voordeel van woon-zorg locatie bij een hoger inkomen of vermogen.

Voor de woon-zorg variant moeten echter wel de kosten voor het verblijf zelf worden betaald. Denk hierbij aan huur, maar ook aan servicekosten en all-in concepten waarbij alle dagdagelijkse kosten zijn opgenomen tot en met eten en drinken toe. Dit betekent 24/7 wonen, zorg en welzijn met een duidelijk kostenplaatje per maand. Het voordeel daarvan is dat je de mogelijkheid hebt om te kiezen voor een grotere of kleinere kamer met minder of meer luxe en comfort. De keuze is aan jou. Waarom zou je op je oude dag nog concessies doen aan levensplezier en comfort?

Het is zeker de moeite waard om naar woon-zorg locaties te kijken. Vaak zijn dit kleinschaligere locaties met meer personeel per bewoner (en dus meer persoonlijke aandacht) en blijft de eigen huisarts ook vaak in beeld als dit in de nabijheid is. Sommige richten zich zoals de Elsresidentie specifiek op dementiezorg, terwijl andere een breder scala aan zorgdiensten aanbieden. Ook zijn er instellingen zoals de Elsresidentie die mogelijkheden bieden voor echtparen. De Elsresidentie is een mix van welzijn met professionele en kwalitatieve zorg, gecombineerd met optimaal woongenot. Dit is het beste van twee werelden.

Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over wonen met zorg in de Elsresidentie? Wilt u zich al inschrijven op onze wachtlijst of is het noodzakelijk om opgenomen te worden?  

Bel ons of klik op de link en wij nemen snel contact met u op! https://www.elsresidentie.nl/zorg-aanvragen