Nieuwe corona-maatregelen kabinet vergroten sociaal isolement kwetsbare ouderen

Petra TummersGeen categorie

De nieuwe maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben enorme impact op ouderen. 

Voor veel ouderen is het contact met familie en bekenden heel belangrijk. Hun sociale netwerk is vaak al wat minder groot en als er dan ook geen bezoek meer komt, raken veel ouderen in een sociaal isolement. Zeker als ze zelf vanwege angst om besmet te raken met het coronavirus ook niet meer naar hun (wekelijkse) activiteiten, zoals een kaartclub, gaan. Daarnaast geeft het kabinet aan als één van de voorzorgsmaatregelen om ouderen, niet meer met het openbaar vervoer te laten reizen. Dat is voor veel ouderen dé manier om iets te ondernemen. Dat valt nu dus ook weg. Veel ouderen zullen nog vaker alleen thuis zitten.

Wij willen mensen erop attenderen dat het ANBO een telefoon lijn heeft geopend voor ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus of graag een praatje willen maken.

Telefoonlijn ANBO: 0348 – 46 66 66.

Het Rode Kruis opent een speciale hulplijn voor mensen die in quarantaine, thuisisolatie zitten en kwetsbare ouderen. Medewerkers van het Rode Kruis bieden een luisterend oor of geven advies.

Rode Kruis Hulplijn: 070-4455888

Volg adviezen RIVM

Uiteraard wijzen we iedereen die vragen heeft over het coronavirus op de informatie van het RIVM. Om onder andere vaker handen te wassen, geen handen te schudden en niet naar mensen toe te gaan als je je verkouden of ziek voelt. 

Wat kun je zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.