Innovatie; Wij introduceren Smart Glass bij Zorg Groep Beek – Elsresidentie

Petra TummersGeen categorie

Samenwerken brengt dynamiek als het gaat om de dagdagelijkse zorg en zeker in de ANW (Avond Nacht Weekend) momenten. Zowel in de wijk, maar ook in kleinschalige woonzorg omgevingen zijn meerdere partijen verantwoordelijk voor goede zorg rondom hulpbehoevende cliënten. Dit is vaak al een combinatie van thuiszorg, huisarts, huisartsenpost (HAP), de specialist ouderengeneeskunde en de eerste contactpersoon van de cliënt. 

Zorgvragen kun je goed onderling ondervangen door afstemming, triage, observatie en een goede communicatie. De laatste twee punten zijn uitdagend in de ANW momenten, maar zeker ook overdag en in bijzondere tijden zoals COVID wanneer er een quarantaine situatie is. De zorgvragen (zowel gepland als ongepland) kunnen een uitdaging zijn voor partijen om daar snel en adequaat op te reageren. Daarbij is communiceren en handelen heel belangrijk waarbij telefoon alleen vaak niet voldoet voor de juiste aanpak.

COVID heeft de technologie die voorhanden was een enorme push gegeven om de zorg efficiënter en betrouwbaar in te richten. We hadden wel gehoord van Siilo, Teams, Google Glass en beeldbellen maar er was weinig adoptie bij alle betrokkenen. Wie had kunnen voorspellen dat zelfs poliklinische afspraken binnen een half jaar zouden stijgen van vrijwel nihil naar 50 procent in Nederland? 

Nu lijkt dan ook de weg vrij voor een aanpak met meer technologie waarbij we de persoonlijke zorg niet uit het oog moeten verliezen!

De pilot is gestart in februari 2021 met een kick-off en bestaat uit de Vuzix Smart Glass gecombineerd met de Rods&Cones applicatie die op dit moment het al mogelijk maakt om bijvoorbeeld beeldinformatie van andere applicaties te delen. Echobeelden kunnen vanaf de locatie live worden gedeeld met de remote arts. Binnenkort kan dit ook met een stethoscoop. Hiermee is het mogelijk om de zorgprofessionals zoals de huisarts, SO en mantelzorgers bij te schakelen tijdens een sessie. Uiteraard voldoet deze pilot aan de hoogste privacy en beveiligingseisen binnen de gezondheidszorg.

Wij maken als Zorg Groep Beek – Elsresidentie de volgende stap in zinnige zorg. Samen met de externe en interne stakeholders gaan we de Smart Glass inzetten om efficiënt en doelmatig zorg in te zetten op de momenten dat het noodzakelijk is. We zetten ons samen ervoor in om zorg dichtbij in te zetten als dit nodig is, maar digitaal als het noodzakelijk is. We zijn er trots op om deze pilot samen met de Specialist Ouderengeneeskunde Christophe van Dijken, huisarts Jochen Cals bij huisartsenpraktijk www.huisartsensittard.nl en Marc Munnik bij huisartsenpraktijk www.huisartsmunnik.com verder uit te bouwen met deze middelen om zorg nog beter te maken.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.zorggroep-beek.nl en www.elsresidentie.nl