Innovatie; Samenwerken in ANW en Triage bij Zorg Groep Beek – Elsresidentie

Petra TummersGeen categorie

Samenwerken binnen één organisatie is al heel wat, maar samenwerken met diverse ‘externe’ stakeholders is nog veel complexer. Het samenwerken met andere zorgorganisaties in combinatie met een 24/7 Specialist Ouderengeneeskunde (SO) en een eigen ingestelde verpleegkundige achterwacht tijdens de ANW momenten maakt dit samenwerken heel uitdagend.

Hoe beoordeel je aan de  telefoon alleen al de vragen en interpretaties van een collega? Laat staan van een andere zorgorganisatie die je niet kent?

Dit was een uitdaging waar we met meerdere partijen aan moesten werken. Het belangrijkste is vertrouwen, doorzettingsvermogen en over eigen schaduwen heen durven stappen. De eerste stap is een pilot die nogal wat afspraken en aanpassingsvermogen van alle betrokken partijen vereist. Snel kwam al naar voren dat een gelijke manier van triage hierin wenselijk is. Een aantal zorgprofessionals kregen de kans om inzicht te krijgen in meerdere triagemethodieken en de uitvoering daarvan. Van daaruit kwam de verdiepingsslag: Waar gaan we samen naartoe werken?

De keuze is gemaakt om te gaan werken op basis van een erkende en gebruikte triage tool www.verpleegkundigetriage.nl. Deze helpt je voor alle klachten, ook buiten de ANW momenten. Tijdens deze ANW momenten ligt de focus namelijk vooral op gedragsverandering. De verpleegkundige achterwacht gebruikt deze tool, net als de dienstdoende zorgprofessional. Samen kunnen ze waar nodig terugvallen op deze achterwacht en gekoppelde SO. Middels onderstaande triage- en rapportage- methodieken, kun je goed samenwerken, afstemmen en hoge kwalitatieve zorg leveren binnen de VPT-instellingen zonder behandeling.
Triage methodiek:          ABCDE
                                           SBAR
Rapportage:                     SOAP

Wij kunnen hierdoor heel goed voldoen aan het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg en de eisen van het Zorgkantoor. Ook de huisartsenpost (HAP), huisarts, specialisten en natuurlijk de client hebben optimale en kwalitatieve zorg door op deze manier samen te werken. Binnenkort gaan we de pilot uitbreiden met zorg op afstand in combinatie met de Google Glass 2.0.