Nieuws

Nieuws Elsresidentie Margraten, een half jaar na de opening

Elsresidentie Margraten, een half jaar na de opening

Het is alweer een half jaar geleden, 31 oktober 2018, dat de Elsresidentie Margraten geopend is. Na een half jaar is het goed om achteruit, en meteen vooruit te kijken. Oftewel “Gericht kijken naar wat de mensen willen, daar zijn we sterk in”.

Dat een verpleeg of verzorgingshuis niet muf, kleurloos en onpersoonlijk hoeft te zijn, bewijst de Elsresidentie Margraten. Dit kleinschalige appartementencomplex voor mensen met alzheimer of dementie zijn zodanig ingericht dat zowel de bezoeker als de bewoner zich hier binnen luttele minuten thuis voelt. Het is echter niet alleen de inrichting die de Elsresidentie zo bijzonder maakt. Ook de geheel eigen visie op zorg van initiatiefnemers Michael en Hannelore Hamers-Roesink, die aan het roer staan, draagt bij aan de menselijke warmte die men hier ervaart.

 


KLEINSCHALIG WONEN

In 2005 trokken wij samen de stoute schoenen aan en werd Zorg Groep Beek opgericht, een organisatie die een bijdrage levert aan de kwaliteit van leven van zorgbehoevenden in de Westelijke Mijnstreek en omstreken. Wij wilden de weg die de zorgverlening insloeg niet volgen en vonden dat er een behoorlijke verbeterslag te slaan was. “Het werd steeds onpersoonlijker en er werd steeds minder tijd genomen voor zowel cliënten als personeel”, vertelt Hannelore, die destijds al in de zorgsector werkzaam was. “En steeds minder handen aan het bed”, vult echtgenoot Michael haar aan. “Er werd op kwaliteit bezuinigd. En dat is iets waar wij absoluut geen concessies op wilden doen.” En dus begonnen wij zelf met het aanbieden van kwalitatieve en toegankelijke thuiszorg, die in 2013 uitgebreid werd met kleinschalig wonen voor mensen met dementie en alzheimer in de naar Hannelore’s moeder vernoemde Elsresidentie in Sittard. “Met meer tijd, meer personeel, meer handen aan het bed. En aandacht voor wat de bewoner of de cliënt wil. Als zij bij ons wensen uit te slapen of in de pyjama aan het ontbijt verschijnen, dan kan dat. Gericht kijken naar wat mensen willen, daar zijn we sterk in”, benadrukt Hannelore. Sinds november 2018 is er niet alleen in Sittard maar ook in Margraten een Elsresidentie te vinden, tot grote trots van de toegewijde zorgprofessionals. Wij waren zeer verheugd dat Margraten zo heeft meegeleefd, en dat op de opening er ruim 1400 bezoekers waren. Dit was overweldigend voor het hele team! Daarvoor bedanken wij nogmaals Margraten hartelijk voor hun bijdrage en ontvangst.

HERKENBAAR

De Elsresidentie voelt niet aan als een standaard verpleeghuis en dat is precies naar de visie van Michael en Hannelore. Michael: “We willen een omgeving creëren die huiselijk en warm is, waar je je meteen prettig voelt. Dat heeft ook zijn uitwerking op de bewoners. Rust en regelmaat is waar we voor gaan en dat is het beste concept voor onze doelgroep. En het neemt de drempel weg om bij een familielid op bezoek te gaan.” Wonen binnen de sfeervolle muren van een Elsresidentie betekent dat niets moet en alles mag. “Precies zoals de mensen het thuis gewend zijn. We noemen het ook vaker een verlengde van thuis. Met de nodige sturing en begeleiding uiteraard”, geeft Hannelore aan. De appartementen verschillen in grootte en prijs. Een appartement huren is mogelijk voor een persoon, maar men kan hier ook samen komen wonen. De Elsresidentie voldoet aan alle eisen van de wetgeving en is van moderne gemakken op het gebied van huisautomatisering voorzien. Dat is verweven met herkenbare, vertrouwde elementen waar mensen met dementie of alzheimer vaak naar teruggrijpen. “Dementie is teruggaan in de tijd. De dingen van toen zijn herkenbaar, de dingen van nu kan men niet mee overweg”, vertelt Michael. Wij denken niet vanuit onszelf, maar vanuit de tijd van toen. Zo kan men bij ons ook spullen van vroeger vinden, zoals bijvoorbeeld een oude klok, een oude kast, maar ook een bakhoes. Dat creëert rust voor de mensen.”VOLDOENING

Het verzorgen van mensen met dementie bij de Elsresidentie, waar 24 uur per dag zorg wordt verleend, is dan ook soms zeer pittig. Toch wordt er veel voldoening uit het verlenen van de zorg gehaald. “Met name omdat we de ervaring die we in alle jaren hebben opgebouwd kunnen delen met familieleden”, licht Hannelore toe. “Wij staan, ondanks dat we er zo intensief bij betrokken zijn, toch wat verder van de cliënten af dan de naasten en hebben een andere kijk op dementie. Daardoor kunnen we de mensen bij de hand nemen en op een andere manier naar hun familielid laten kijken. Door bijvoorbeeld te zeggen dat men geen strijd aan moet gaan en mee moet gaan in het hele verhaal. Dan loopt het veel gemakkelijker. Natuurlijk is dat in het begin lastig, maar het werkt wél. Je ziet vervolgens dat mensen heel blij zijn met het advies en dat ze vaker hun vader, moeder of partner bezoeken.”
Ook vinden Michael en Hannelore het fijn dat ze het personeel een andere kijk op zorg en dementie kunnen geven. “Er is ook een andere manier van werken dan op de automatische piloot in het grote verzorgingstehuis. Wij staan en gaan voor gastvrijheid en persoonlijke aandacht. Voor iedereen.

Wonen met zorg is altijd maatwerk, en een combinatie van huur, servicekosten en eigen bijdrage die men in Nederland moet betalen. Heeft u meer informatie over de Elsresidentie Margraten nodig? Neem dan hier contact met ons op.