carriere bij zorg groep beek

Aan het woord: Esmée Bomhof

Esmée Bomhof is verzorgende IG en verpleegkundige in opleiding bij de Elsresidentie Sittard.

“Na de middelbare school wist ik niet zo goed wat ik wilde doen. Via open dagen heb ik voor de zorg gekozen. Ik ben begonnen met de opleiding Helpende en heb aansluitend de Verzorgende IG opleiding gedaan. In mijn laatste schooljaar ben ik als stagiaire bij De Elsresidentie in Sittard terecht gekomen. Aan het einde van mijn stage werd ik gevraagd of ik wilde blijven. 

Ik heb 1 jaar fulltime als verzorgende IG gewerkt. Toen bood Hannelore mij de opleiding tot verpleegkundige aan. Ik doe de verkorte opleiding (2,5 jaar) deeltijd. Ik heb een 32 uren contract waarvan ik er 8 in de schoolbanken zit.’

Het verschil tussen een Verpleegkundige en Verzorgende IG

“Er is een verschil in bevoegdheden als Verpleegkundige en Verzorgende IG, maar binnen de Elsresidentie verrichten wij de Verpleegkundige handelingen (zoals een infuus aanleggen) bijvoorbeeld niet. Waar je wel duidelijk het verschil in merkt, is het klinisch denken. Als een cliënt bepaalde symptomen heeft, zal je als verzorgende IG deze aanpakken. Als verpleegkundige ga je óók nadenken waar deze symptomen vandaan kunnen komen. Je bent niet alleen met de gevolgen bezig, maar ook de oorzaak. Je bent meer met ziektebeelden bezig en hebt meer diepgang in de stof.”

Hoe mijn dag eruit ziet?

“Dat is natuurlijk afhankelijk van het soort dienst. Maar je start altijd op met het lezen van de rapportages om te zien of er bijzonderheden zijn. Als ik s ’ochtends start, start ik met de zorg: cliënten uit bed helpen, verzorgen, medicatie geven, naar beneden begeleiden etc. Daarna ga ik aan de slag met de dagplanning, zoals artsen of apotheken bellen. S ’middags doen we een toiletronde, kort daarna wordt het middageten geserveerd. We helpen de gastvrouw (die het eten verzorgd) s ’middags mee. Vaak rusten die cliënten na het eten, dan helpen we hen naar de kamer bijvoorbeeld. De dag sluit je vervolgens af met het rapporteren van bijzonderheden.
De Elsresidentie is kleinschalig, dat moet bij je passen. De lijntjes zijn kort, het is een platte organisatie en de teams zijn hecht. Anderzijds heeft een kleinere organisatie geen verpleegarts of dienstdoende arts in huis, hierdoor zal je vaker moeten bellen met artsen.”

Wat ik het mooiste vind aan mijn werk....

“Onze cliënten, mensen met dementie of vergelijkbaar, weten vaak veel niet meer en kunnen zich soms niet goed uitdrukken. Iedere kleine waardering, een knipoog, aai over je hoofd of een lach, dat vind ik heel belangrijk en mooi.”

Ook werken bij Zorg Groep Beek?

Wij breiden ons team graag uit! Bekijk hier onze vacatures.