Wanneer u als oudere moeite hebt met het huishouden, de boodschappen of andere huishoudelijke zaken, kan huishoudelijk hulp een uitkomst bieden. Het kan zijn dat u in dat geval niet terug kan vallen op familie, vrienden of buren. Dan is het wellicht zo dat u recht heeft op ondersteuning van de gemeente.

Het is niet lastig om aan schoonmaakster of huishulp te komen. U kunt de gemeente of thuiszorg hiervoor bellen, of op verschillende websites kunt u een advertentie plaatsen waarin u aangeeft dat u op zoek bent naar huishoudelijke hulp. Wat echter erg belangrijk is, is dat u vanaf het begin goede afspraken maakt wanneer u een hulp heeft gevonden. U als hulpvrager heeft natuurlijk een idee van het tarief dat u wil betalen per uur. Wanneer het mogelijk is om een referentie na te bellen wordt dat aangeraden. Via de referentie kunt u een beter beeld krijgen van het tarief.

Vervolgens is het belangrijk om afspraken te maken over de tijdstippen waarop de hulp zal werken. Het wordt aangeraden om een document op te stellen waarin wordt uitgelegd wanneer er wordt schoongemaakt, wat er schoongemaakt moet worden en op welke manier. Werk bijvoorbeeld met een checklist. Bespreek ook wat er gebeurt in het geval dat de hulp ziek wordt.

Als laatste is het belangrijk om een afspraak te maken over de duur van de overeenkomst en hoe deze kan worden beëindigd door een van beide partijen.

Denkt u recht te hebben op ondersteuning van de gemeente? Kijk dan altijd even op de site van de gemeente. Hier kunt u alle informatie vinden over de ondersteuning bij huishoudelijke hulp.